'
Daisypath Anniversary tickers

Sunday, February 12, 2012

MACARONS

Assalamualaikum dan salam sejahtera...



Teringin sangat nak buat macarons macam duk tengok-tengok dekat blog orang lain. Terutamanya blog masam manis kak ita. Terpesona tengok blog kak ita, semua gambar-gambar dalam blog kak ita cantik-cantik. Ira suka blog kak ita ini sebab kak ita buat macarons ini step by step.

Macarons ni manis.. Bagi orang yang tak suka manis, memang terasa kemanisannya.. Anak-anak ira suka la makan macarons ini. Tapi ira jarang-jarang buat macarons ini, risau juga.. yealaa budak2 diaorang memang suka manis2.. Ditambah pula dengan filling coklat tu.. emmm lagi la diorang suka.. Kak ita izinkan ira share resipi kak ita ni yea..

MACARONS
By: masam manis

Bahan-bahan:

  • 2 biji (80gm) telur putih size L
  • 60gm gula kastor
  • 80gm serbuk badam
  • 120gm gula aising
  • sedikit esen vanila
Inti :-
  •   Filling Coklat
  Cara-caranya:-

  1. Ayak serbuk badam dengan gula aising.
  2. Pukul putih telur dengan gula kastor sehingga berbuih. Masukkan esen vanila pukul lagi sehingga kembang/ bertanduk. ( Bila terbalik mangkuk telur tu tak jatuh..)
  3. Masukkan sikit demi sedikit bhn yg diayak td ke dalam telur putih. Kacau perlahan-lahan macam buat kek.
  4. Masukkan adunan yg dah siap ni ke dalam piping bag ( sy guna plastik putih biasa ja.. pehtu gunting bucu dia yg kat bawah tu ;)) . Picit ke atas dulang oven yg dah di alas dengan baking paper. Jarakkan setiap satu lebih kurang 3 cm. Ambik toothpick , pecahkan mana-mana gelembung udara yg terbentuk di permukaan macarons- untuk mengelakkan permukaan macarons jd berlubang bila dibakar)
  5. Biarkan permukaan macarons kering atau tak melekat ditangan sebelum dibakar. Lebih kurang 30-40 minit sebelum dibakar. ( Bergantung pada cuaca juga ni. Saya letak bawah kipas bagi dia cepat kering. Sebelum bakar tu, test dulu dengan jari, kalau dah tak melekat tu bolehlah dibakar).
  6. Bakar dlm oven pd suhu 150 degree selama 20 minit. (  Rasa mcm x terlebih bakarlah pulak haritu.. nak kena kurangkan suhu ataupun time tu lain kali ). Pastu sejukkan sebelum letak inti.
 
** utk rujukkan sendiri lain kali:
  • kisar serbuk almond bg lebih halus sebelum diayak.
  • kurangkan suhu atau masa bakar..
SELAMAT MENCUBA.....







No comments:

Post a Comment